Behang: Soorten & Types

Er zijn verschillende manieren om een kamer op te doen, maar ongetwijfeld is het behangen van de muren samen met verven een van de populairste. Je hoeft niet altijd een volledige kamer te behangen, soms volstaat één muur of zelfs maar een gedeelte van de muur om een leuk effect te krijgen of een speciaal accent te leggen. Er bestaan heel wat soorten behang, daarom hieronder een overzicht:

Papierbehang

behangpapierPapierbehang bestaat in één enkele laag en in een dubbele laag. Dit laatste wordt ook wel duplexbehang genoemd. Hoe meer lagen, hoe sterker het papieren hoe gemakkelijker het te verwerken is. Vaak heb je verschillende uitvoeringen zoals een gladde uitvoering en uitvoeringen met relief. Behangpapier in een enkele laag is heel erg traditioneel behang, goedkoop, maar dus ook moeilijker aan te brengen. Dat de mogelijkheden eindeloos zijn is door iedereen gekend. Denk maar aan de vele retro bloemenmotieven, stoere prints, stijlvolle lijntjes, Barokpapier en zoveel andere behang ideeen. Een voorbeeld van dit behang is het kinderbehang van Walltastic en het fotobehang van Eurographics uit één van onze vorige artikelen.


Vliesbehang

VliesbehangVliesbehang is een behang met een dubbele laag waarvan de onderste in vlies is. Deze vergemakkelijkt het aanbrengen want je kan dadelijk de muur inlijmen in plaats van het behang. Er is met andere woorden geen plaktafel en ook geen inweektijd nodig en bovendien krimpt dit behang niet. De bovenste laag kan zowel een papieren laag als een vinyl toplaag zijn.

Dit behang wordt ook wel snelbehang genoemd omdat het zo snel kan aangebracht worden. Een ander voordeel van dit behang is dat het over het algemeen ook weer gemakkelijk kan verwijderd worden. Je hebt hier in principe geen stoomapparaat voor nodig.

Glasvezel / Glasweefsel

GlasvezelGlasvezel- of glasweefselbehang is een stevig behang van een meter breed dat helemaal gemaakt is uit glasvezel. Het wordt niet enkel gebruikt voor muren, maar ook vaak voor plafonds. Glasvezel is duurzaam, muurvast, vormvast en vochtafstotend. Dit behang moet achteraf nog overschilderd worden, als bestaat er een voorgeschilderde variant waardoor achteraf minder lagen moeten aangebracht worden.

Glasvezelbehang bestaat in verschillende pattronen of uitvoeringen. Het kan aangebracht worden zoals vliesbehang en is ideaal voor nieuwe of werkende muren. Het beschermt nieuw pleisterwerk en kan ook scheuren verbergen.

Vinylbehang / Acrylbehang

Vinylbehang heeft een kunststof toplaag die meestal is aangebracht op een papieren onderlaag. Een harde vinyl toplaag heeft als voordeel dat het gemakkelijk afwasbaar is en dus kan gebruikt worden in ruimten met veel beweging. Bijvoorbeeld in een traphal.

Smartpaper

SmartpaperSmartpaper kan vergeleken worden met vliesbehang. Het heeft namelijk een ook een vlies of non-woven onderlaag met daarbovenop een papieren laag. Dit maakt het aanbrengen net zo gemakkelijk als met vliesbehang. Ook hier kan je de muur inlijmen en niet langer het papier. Ook het terug afnemen van dit behangpapier is een stuk eenvoudiger. Vaak vind je leuke dessins terug op smartpaper. Eentje ervan is bijvoorbeeld het ‘New York Behang‘ uit onze vorige post.