Behangpapier filtert radiogolven

Onlangs kwam we hier bij behang online een leuk berichtje tegen over een behangpapier dat de radiogolven van wifi- en gsm-netwerken filtert. Het Franse laboratorium Centre Technique du Papier (CTP) heeft behangpapier ontwikkeld dat de radiogolven van wifi- en gsm-netwerken selectief filtert en voor 99,9% tegenhoudt. De motieven van dit behangpapier uit cellulose worden getekend met een geleidende inkt (op basis van zilver) die de golven filtert. Het papier kan met elke soort lijm aangebracht worden op elk type wandoppervlak, hout of pleister. De kostprijs is vergelijkbaar met de prijs van klassiek behangpapier doordat het geproduceerd kan worden met de gangbare drukinstallaties.

Het patent werd verkocht aan de behangpapierfabrikant Ahlstrom die de uitvinding nog voor het einde van het jaar op de markt zal brengen. Dezelfde techniek zou op termijn toegepast kunnen worden op vloer- en plafondbekledingen. Met dit behangpapier kunnen niet alleen – vaak bekritiseerde – zendmasten beschermd worden maar ook informaticagegevens.

Een technologisch en functioneel behang dus. Ben je op zoek naar ander leuk behangpapier? Bekijk dan zeker ook eens het star-wars behangpapier.