Glasweefselbehang: wel of niet

Glasweefselbehang heeft heel wat verschillende namen. Zo spreek je ook wel van glasvezelbehang, glasvlies of gewoon vliesbehang. Vroeger werd het weinig gebruikt door particulieren en meer in openbare gebouwen, ziekenhuizen of kantoorgebouwen. De laatste jaren is hier echter verandering in gekomen.

De vele voordelen van dit behang spelen hier ontgetwijfeld in mee. Het is sterk, duurzaam en uiterst geschikt voor slechte muren. Maar ook de verschillende structuren en patronen maken dat je met glasweefselbehang heel decoratief kan werken. Hieronder vind je de vele voordelen en nadelen van dit behangpapier. Ben je nog niet helemaal uit, lees dan ons artikel over de verschillende soorten behang.

Glasweefselbehang: voordelen en nadeln

Glasweefselbehang: De voordelen

Decoratief: Dankzij de verschillende patronen en structuren geeft glasweefselbehang dadelijk een warme en decoratieve uitstraling. Bovendien is het gemakkelijk te overschilderen in elke gewenste kleur. De patronen van glasweefselbehang zijn bovendien ook erg discreet zodat je geen overladen gevoel krijgt in de kamers.

Duurzaam: Dit behang is niet enkel duurzaam in afwerking, het verstevigt de muur en zorgt er ook voor dat deze minder snel beschadigd raakt. Dankzij de glasvezels zullen niet zo gemakkelijk gaatjes of kappen in je muur komen.

Geluidsdempend: Er bestaat glasvezelbehang met een geluidsabsorberende afwerking. En deze kan bovendien ook nog eens overschilderd worden.

Onderhoudsarm: Glasweefselbehang behoeft geen of weinig onderhoud.

Overschilderbaar: Glasvezelbehang is snel en gemakkelijk overschilderbaar in gelijk welke kleur. Zo geef je een kamer een eigen stijl.

Sterk: Glasweefselbehang is een behang dat geweven is van kleine glasvezeldraadjes. Deze zijn van nature heel sterk en maken het behang uiterst geschikt voor zwakke of slechte muren. Je kan er dus muren mee versterken door scheuren, gaatjes en barsten te behangen.

Vlamvertragend: Glasweefselbehang is vlamwerend of vlamvertragend. In sommige situaties kan dit dus ook een veilige oplossing zijn.

Waterafstotend: Dit behang is vocht- en waterafstotend. Het kan dus ook perfect gebruikt worden in vochtige ruimtes.

Glasweefselbehang: De nadelen

Irritatie bij aanbrengen: De kleine glasvezeldraadjes in dit behang kunnen tot irritatie van de huid en luchtwegen leiden. Hou hier rekening mee bij het aanbrengen en gebruik dus desnoods latex handschoenen en een mondkapje.

Moeilijk te verwijderen: Glasweefselbehang is vaak met een reden aangebracht. Om een slechte plek of muur te verstevigen. Het verwijderen maakt een muur opnieuw kwetsbaar of zwak. Het verwijderen op zich is vaak een hele klus. Glasvezellijm is een krachtige lijm die maakt dat je gemakkelijk een gedeelte van de muur mee verwijdert met het behang. Opletten en goed nadenken is hier de boodschap. Meer tips voor het verwijderen van glasvezelbehang vind je op behangpapier-info.nl

Duurder: Je dient namelijk niet enkel de prijs te rekenen van het behang, maar ook van de verf die er nadien op dient te komen. Er bestaat glasvezelbehang dat reeds een soort primer-laag bevat en waar dus minder verflagen overheen moeten.