Vliesbehang: Het behang van de toekomst

Vliesbehang wint de laatste jaren aan populariteit door de grote voordelen die dit behang met zich meebrengt. Een van de grootste voordelen van dit type behang is dat het zeer makkelijk aan te brengen is. De lijm wordt, in tegenstelling tot bij papieren behang, rechtstreeks op de muur aangebracht. Een behangtafel is dus overbodig geworden en er hoeft geen rekening te worden gehouden met inweektijd. Een ander pluspunt is dat vliesbehang zeer sterk is waardoor de kans op scheurvorming klein is en dat het na het aanbrengen niet meer krimpt. Bij het stotend aanbrengen van het behang zullen er dus geen kieren ontstaan. En wanneer het tijd wordt voor een nieuw behangetje komt er nog een voordeel van vliesbehang naar voren; het is namelijk gemakkelijk in hele banen van de muur te verwijderen. Daarnaast is vliesbehang makkelijk in onderhoud, het kan worden afgenomen met een vochtige doek. Ideaal voor bijvoorbeeld in de kinderkamer.

vliesbehang

Dat behang op vlies heel veelzijdig is merk je ook meteen aan de diverse toepassingen. Renovatievlies, fotobehang, structuurbehang en gewoon neutraal wit behang. Alles is mogelijk!

 

 

Nadelen van vliesbehang

Bij minder kwalitatief behang is er kans op doorschijnen. Hierdoor kunnen aanwezige vlekken op de muur door het papier heen schijnen. De oplossing om dit euvel te verhelpen, is door de muur vooraf met witte muurverf of voorstrijk te behandelen. Ook kwalitatief, dikker vliesbehang kopen zoals renovatievlies kan een oplossing bieden.

Tips voor het kopen en plaatsen van vliesbehang

•    Let bij het kopen van de rollen behang dat het kleur-, batch- of serienummer hetzelfde zijn. Zo zorg je ervoor dat er geen onderling kleurverschil tussen rollen bestaat.
•    Voordat je gaat behangen zorg je ervoor dat je de elektrogroep van de desbetreffende ruimte hebt uitgeschakeld en verwijder je de opbouw van schakelaars en stopcontacten.
•    Breng een loodlijn aan met behulp van een waterpas of een touwtje met daaraan een loodje.
•    Gebruik voor het plaatsen van vliesbehang lijm die hiervoor geschikt is. Kijk op de behangrol welke soort lijm het meest geschikt is. Naast behangplaksel die je zelf nog met water moet aanlengen is er ook kant en klaar lijm te koop.
•    Knip de banen iets langer dan de muur hoog is. Zo hou je behang over en kun je het netjes afsnijden.
•    Breng met een muurroller de lijm aan op de muur en plaats direct het behang. Strijk met de behangspatel de lucht vanuit het midden naar de zijkanten van de baan weg, zodat het behang strak tegen de muur aanzit. Snijd het overtollige behang aan boven- en onderzijde weg. Werk per baan. Wanneer je behang hebt gekozen met een aansluitend patroon, moet hier bij het knippen van de volgende baan rekening mee houden.
•    Ga op deze wijze verder met het behangen van de gehele muur.

Verkrijgbaarheid van vliesbehang

Met de opkomst van vliesbehang is ook het assortiment uitgebreid. Het is in vele kleuren en designs verkrijgbaar in bouwmarkten en via internet. De prijzen van het behang variëren van ongeveer vijftien euro tot honderd euro of meer per rol.

Renovatievlies

Een specifiek type vliesbehang is renovatievlies. Renovatievlies kan worden toegepast op muren waarvan de kwaliteit slecht is. Het verbergt kleine scheurvorming en vooraf herstelde onregelmatigheden. Tevens kan het worden aangebracht op muren die nog gaan werken zoals in een nieuwbouwwoning. Renovatievlies is verkrijgbaar als gladde vlies of vlies met een structuur. Het dient echter wel na het aanbrengen met muurverf behandeld te worden.